Veteli painottaa urheilua ja liikuntaa
4.5.2017 10:59 Uutiset / Keski-Pohjanmaan Liikunta

Toimintaan lähdössä mukaan yli kaksikymmentä kasi- ja ysiluokkalaista

Veteli satsaa yläkoulunsa liikuntapainotteisuuteen

Vetelin yläkoulussa käynnistetään liikuntapainotteinen yläkoulutoiminta yhteistyössä Keplin kanssa ensi syksynä. Vetelin lukio on ollut mukana jo aiemmin Keski-Pohjanmaan urheiluakatemiassa, joka siirtyy elokuussa 2017 Kokkolan kaupungilta Keplin hallinnoimaksi tässä vaiheessa kahdeksi vuodeksi .

Hyvät kokemukset kannustaa laajentamaan

Vetelin yläkoululla liikuntapainotteista toimintaa on koulun omana kokeiluna ollut pienimuotoisemmin 2016?–?2017 ja siihen on käytetty kaksi valinnaisaineiden tuntia viikossa. Ohjelman suosio on ollut sen verran hyvä, että toimintaa on päätetty jatkaa ja laajentaa.

- Keplin mukanaolo tuo tarvittavaa lisäasiantuntijuutta ja uusia mahdollisuuksia toimintaan. Lukuvuodeksi 2017-2018 akatemiatoimintaan on ilmoittautunut kymmenen kahdeksasluokkalaista ja yksitoista yhdeksäsluokkalaista, kertoo yläkoulun rehtori Tero Lahtinen.

Urheilua tarjotaan valinnaisaineiden yhteydessä neljä tuntia viikossa, mutta ne sijoitetaan lukujärjestyksen mukaisten liikuntatuntien kanssa eri päiville. Pääpaino tulee olemaan nuoren urheilijan yleisten liikuntataitojen ja -ominaisuuksien ja valmentautumisen taitojen kehittämisessä sekä urheilijan elämään kasvattamisessa. Samassa yhteydessä on tarkoitus toteuttaa noin 22 tunnin valmennuskurssi, tarkentaa uutta toimintaa yläkoululaisille valmistellut Lahtinen.

Vanhemmilla tärkeä rooli arjessa

Viime viikon tiistai-iltana toimintaa esiteltiin vanhemmille syksyllä käynnistyvää toimintaa. Kuuntelijoina oli oppilaita, huoltajia ja valmentajia yhteensä nelisenkymmentä.

Yläkouluikäisille urheiluharrastus on enemmänkin liikuntaan kasvattamista, samassa paketissa tulee myös muita nuoren ihmisen elämässä tarvittavien taitojen opettelua, esimerkiksi päivärytmin hallintaa ja ravitsemustietoa.

– Tavoitteena on, että koululainen on sen kahden vuoden jälkeen valmiimpi urheilijana, tiivistää Petri Harsunen.

Yläkoululaisille ei vielä lajinomaista harjoittelua järjestetä. Pääpaino on liikunnanopettajan vetämissä monipuolisissa yleiskehittävissä valmennustunneissa. Tarkoitus on, että akatemiatunnit eivät olisi kovin kuormittavia vaan tavoitteena on taitojen kehittäminen, kovemman harjoitteen voi tehdä sitten vaikka kotona illalla. Vaatimuksena on, että toimintaan osallistutaan ja vaatimuksiin sitoudutaan. Sitä varten tehdään urheilijasopimus, se sisältää myös reilun pelin säännöt ja päihteettömyyden.

Veteli ensimmäisenä Keski-Pohjanmaalta

Yläkoulun ja lukion rehtori Tero Lahtinen on iloinen ja ylpeä, että toiminta saadaan ensimmäisenä käyntiin Vetelissä.

– Tästä ei tule huippu-urheiluakatemiaa eli nuoria ei karsita akatemiaan menestyksen mukaan, vaan annetaan tavoitteellista kehitystä haluaville mahdollisuus se toteuttaa. Toimintaan voi osallistua myös ilman kilpailullisia tavoitteita. Koulun alkuun mennessä suunnitelmat ovat valmiit, lupaa Tero Lahtinen.


KUVATEKSTI: Tero Lahtinen (vas.) ja Petri Harsunen kertoivat Vetelissä urheiluakatemiatoiminnasta kiinnostuneille yläkoulun oppilaille ja heidän vanhemmilleen syksyllä käynnistyvästä ohjelmasta. Mukana oli nelisenkymmentä kiinnostunutta kuulijaa.

----------------------------------------------------------------------------------------

Urheiluakatemiaa Keski-Pohjanmaalla vuodesta 2009

Keski-Pohjanmaalla urheiluakatemiatoimintaa on ollut vuodesta 2009. Viime talveen saakka toiminta oli Kokkolan kaupungin sivistyskeskuksen alaisuudessa, nyt on alkamassa kahden vuoden kokeilujakso, jossa vastuu on Keplillä, tosin Kokkolan kaupunki on edelleen toiminnan päärahoittaja.

Tätä ennen toiminta oli liikunnanopettajien vetämää palloilulajien aamuharjoittelua Länsipuiston lukion yhteydessä. Tällä hetkellä Keski-Pohjanmaan urheiluakatemiassa on kirjoilla noin 160 opiskelijaurheilijaa. Pääosa urheiluakatemiassa mukana olevista oppilaista tulee lukioista, muista toisen asteen oppilaitoksista osallistujia on ollut vähemmän. Suurin lajiryhmä ovat jalkapalloilijat, joita on noin 50. Kakkosena on toinen joukkuelaji, salibandy. Mukana on myös jääkiekko, koripallo, yleisurheilu ja muut yksilölajit.

Valmennustoimintaa ohjaa kuusi lajivalmentajaa. Lukukauden ohjelmaan kuuluu lisäksi yhteistä testaustoimintaa, asiantuntijaluentoja, valmennuksen tukipalveluja sekä leiritystoimintaa Kuortaneella.

Urheiluakatemia-brändi on vahvassa kehitysvaiheessa. Parhaillaan linjataan valtakunnallisesti mitkä ovat yläkoulutoiminnan yhteiset kriteerit urheiluakatemiatoimintaan.

– Kaiken tavoitteena terve urheilija urheilullisine elämäntapoineen, sanoo urheiluakatemiakoordinaattorina jatkava Timo Virolainen.

Suomessa on 22 alueellista urheiluakatemiaa. Verkosto on keskeinen osa suomalaista huippu-urheilujärjestelmää.

Akatemiaverkostojen yhteistyötä johtaa ja koordinoi Suomen Olympiakomitea. Olympiakomitean akatemiaohjelman tavoitteena mahdollistaa opiskelun ja urheilun joustava yhdistäminen toimivissa olosuhteissa, tehostaa urheilijan päivittäisharjoittelua sekä vahvistaa yläkoulutoimintaa ja siihen rakentuvia malleja.

Lähde: Perhonjokilaakso-lehti 3.5.2017, kirjoittaja ja kuva Mauri Aho


   
Keski-Pohjanmaan Liikunta
«  Joulukuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Tapahtuma
 
 Seminaari
Kategoriat