Liikunnalliseen varhaiskasvatukseen kannattaa panostaa
20.11.2019 15:54 Uutiset / Keski-Pohjanmaan Liikunta

Simo Luukkainen avasi Seinäjoen varhaiskasvatusseminaarissa Liikunnallisen elämäntavan kehittämisavustuksen hakua

Haku aluehallintoviraston myöntämiin liikunnallisen elämäntavan paikallisiin avustuksiin on loppusuoralla. Vuoden 2020 hankkeisiin tähtäävät avustushakemukset tulee lähettää ensi viikon perjantaihin (29.11.2019 klo 16.15) mennessä. Ruuhkan välttämiseksi kannattaa asialla olla kuitenkin jo viimeistään edellisenä päivänä 28.11.

Ylitarkastaja Simo Luukkainen Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirastosta ohjeisti hakijoita Varhaiskasvatuksen seminaarissa Seinäjoella. Ensitöikseen hän neuvoi käyttämään uutta, lokakuun lopussa julkistettua sivustoa aviavustukset.fi.Avustusta voidaan myöntää kunnille sekä varhaiskasvatusta järjestäville rekisteröidyille yhteisöille ja säätiöille, muttei kaupalliseen toimintaan.
– Kannattaa miettiä, miten voisitte huomioida varsinkin sellaiset lapset, joiden vanhemmat eivät harrasta liikuntaa. Kannattaa huomioida myös, että avustushaussa painotetaan varhaiskasvatuksen toimintakulttuurin liikunnallistamista, henkilöstön osaamisen ja tietoisuuden lisäämistä sekä huoltajien kanssa tehtävää yhteistyötä. Meitä siis kiinnostaa nimenomaan se, miten toimitte.

Liikunnalla positiivista minäkuvaa

Terveyspalvelujohtaja ja lääkäri Kirsti Kähärä Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymästä kannusti varhaiskasvattajia panostamaan lasten liikuntaan. Yksi keskeisimmistä syistä siihen on liikunnan roolin muuttuminen elämässämme.
– Liikuntasuosituksen mukaan alle 8-vuotiaiden lasten päivään pitäisi sisältyä vähintään kolme tuntia liikuntaa, joka koostuisi kevyestä liikunnasta, reippaasta ulkoilusta ja vauhdikkaasta fyysisestä aktiivisuudesta. Jos ajatellaan elämää vuosikymmeniä sitten, tuo oli helposti saavutettavissa. Nyt liikkumattomuus on tullut suureksi haasteeksi. Toisaalta perheet ovat erilaisia, mutta puhun niiden lasten puolesta, joille liikunta ei tule osaksi elämää perheen kulttuurin kautta.

Kirsti Kähärä toi esille liikkumisen vaikutuksia aivoihin. Liikunta lisää aivojen verenkiertoa, ja aivojen hapensaanti paranee. Hyvä kestävyyskunto on puolestaan yhdistetty aivojen rakenteiden kehittymiseen. Liikunnan on myös havaittu lisäävän aivosolujen ja rakenteiden välisiä yhteyksiä, tihentävän hermoverkkoja ja lisäävän aivojen sähköistä aktiivisuutta. Kun 3 – 5 –vuotiaat lapset saa liikkumaan, he liikkuvat kokonaisvaltaisesti ja rakastavat toistoja, mikä on puolestaan avain lapsen perusliikuntataitojen oppimiseen.
– Ensiarvoista on mielestäni lapsen positiivisen minäkuvan vahvistaminen kannustavassa ilmapiirissä. Mottona hyväksyntä, hymy ja halaus!

Meillä on liikkumisen oppimiseen Kähärän mukaan aina mahdollisuus. Liikunta lisää hyvinvointia, ja varhaiskasvatuksella on siinä erittäin tärkeä rooli, onhan se ”elämän kulta-aikaa”. Juuri lasten liikunta on se, johon Kähärän mukaan kannattaa panostaa.

Varhaiskasvatuksen seminaarin järjestivät Keski-Pohjanmaan Liikunta ry, Pohjanmaan Liikunta ja urheilu ry sekä Aluehallintovirasto.


Teksti ja kuvat: Kirsi Kuusisto, Tmi Kirsin Tiedotuspalvelu


   
Keski-Pohjanmaan Liikunta
«  Syyskuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Tapahtuma
 
 Seminaari
Kategoriat