Tuore tutkimus: Liikunnan ja liikkumisen edellytykset kunnossa Keski-Pohjanmaalla
23.11.2020 14:29 Uutiset / Keski-Pohjanmaan Liikunta

Keski-Pohjanmaan liikuntaedellytyksiä kartoitettiin nyt kolmannen kerran

Keski-Pohjanmaan liikkumisen edellytykset ovat kunnossa

Haaga-Helian liikunta-alalta Anna Holopaisen juuri julkaistu opinnäytetyö kartoittaa liikunnan edellytyksiä ja nykytilaa Keski-Pohjanmaalla. Kartoituksessa oli mukana 22 kuntaa: Kokkola, Pietarsaari, Ylivieska, Kalajoki, Pedersöre, Nivala, Uusikaarlepyy, Haapajärvi, Kruunupyy, Kannus, Larsmo, Pyhäjärvi, Sievi, Kaustinen, Veteli, Toholampi, Perho, Reisjärvi, Alavieska, Kinnula, Halsua ja Lestijärvi.

Kartoituksen mukaan Keski-Pohjanmaalla on liikuntapaikkoja asukaslukuun suhteutettuna enemmän kuin muualla Suomessa keskimäärin. Suurimmassa osassa kuntia on meneillään kuntalaisten terveysliikuntaan tai hyvinvointiin liittyviä kehittämishankkeita, jotka liittyvät erityisesti liikuntapaikkarakentamiseen sekä elintapa- ja liikuntaneuvontaan. Tulevaisuuden kehittämistarpeissa korostuvat liikuntapaikkarakentamisen lisäksi liikunnanohjaajien palkkaaminen ja kouluttaminen.

Kaikissa kartoitukseen osallistuneissa kunnissa liikuntapalvelut tekevät yhteistyötä muiden tahojen kanssa, yleisimmin liikuntapalveluja tuottavien seurojen ja yhdistysten kanssa. Kansainvälinen yhteistyö sitä vastoin on vähäistä ja vallitseva koronatilanne on vähentänyt sitä entisestään.

Huoli erityistä tukea tarvitsevista ja vähän liikkuvista

Koronaviruspandemia on lisännyt liikunnan polarisaatiota. Vähän liikkuvien liikunta on vähentynyt entisestään ja samalla paljon liikkuvat ovat löytäneet keinoja liikunnalle myös muuttuneissa olosuhteissa. Kuntien liikuntapalveluissa tulisi siis entistä tarkemmin huomioida liikkumattomat ja vähän liikkuvat kuntalaiset.

Koronatilanteen lisäksi huolestuttavaa on erityisryhmien huomioimisen vähyys Keski-Pohjanmaan kuntien liikuntapalveluissa. Vain 76 prosenttia kunnista mainitsee, että liikuntatilojen esteettömyys on huomioitu vähintään tyydyttävästi. Soveltavaa liikuntaa tarjoaa 68 prosenttia kuntia ja tästäkin osuudesta monessa kunnassa soveltava liikunta on hyvin pienimuotoista ja saattanut loppua kokonaan koronatilanteen vuoksi.

Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka liikuntamahdollisuuksia on Keski-Pohjanmaalla runsaasti, näyttää siltä, että kaikkein vaikeimmassa asemassa olevat on unohdettu. Huomioitavaa on myös se, että

esteetön ympäristö hyödyttää kaikkia kuntalaisia elämän eri vaiheissa, ja että myös kasvava joukko muistisairaita tarvitsee nyt ja jatkossa esteettömiä palveluja.

Liikuntaneuvonta on toimiva keino auttaa vähän liikkuvia löytämään arkeensa liikettä. Tällä hetkellä Keski-Pohjanmaan kunnista kuitenkin vain 43 prosenttia tarjoaa kuntalaisilleen liikuntaneuvontaa. Erityisesti ryhmämuotoinen liikuntaneuvonta on kustannustehokas ja vaikuttava keino vaikuttaa liikkumiseen määrään.

Lisätietoja:

Petri Harsunen, Kepli ry, p. 0400365607, petri.harsunen@kepli.fi

Anna Holopainen, Haaga-Helia, opiskelija, p. 0407518805, sorvali@msn.com

Opinnäytetyö luettavissa: https://www.theseus.fi/handle/10024/348218


   
Keski-Pohjanmaan Liikunta
«  Tammikuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Tapahtuma
 
 Seminaari
Kategoriat