Toholammilla Lilli liikuttaa!
2.3.2021 7:46 Uutiset / Keski-Pohjanmaan Liikunta

Lumikengät ovat Toholammin Lilli -hankkeen hitti

Toholammilla käynnistyi 2020 liikunnallisen elämäntavan kehittämisavustuksella Lilli –hanke, jonka tavoitteena on liikuttaa varhaiskasvatusikäisiä lapsia ja heidän perheitään. Aluehallintoviraston rahoitus hankkeelle on 10 000€, lisäksi kunnan omarahoitusosuus on 50% eli 10 000€.

Hankerahan avulla Toholammille on pystytty syksyn ajaksi palkkaamaan täysipäiväinen Lilli –työntekijä Niina Lappi-Kotila. Niinan työnkuvaan kuuluu Toholammin varhaiskasvatusyksiköiden Sateenkaaren päiväkodin sekä Sykrylän tukeminen Liikkuva varhaiskasvatus –ohjelmassa etenemisessä ja arkiliikkeen lisäämisessä sekä avoimen liikunnallisen varhaiskasvatustoiminnan järjestäminen.

- Joka arkipäivä aamuisin on jonkun Sateenkaaren varhaiskasvatusryhmän vuoro osallistua Lilli –toimintaan, Sykrylässä Lilli –liikutaan joka toinen viikko ja avointa varhaiskasvatustoimintaa on kahdesti kuukaudessa. Lisäksi iltapäiväkerhoon osallistuvat eskarit pääsevät liikkumaan ohjatusti iltapäivisin, kertoo Lappi-Kotila

Lapsille toiminta on ollut mieluista ja Lilli –päiviä odotetaan innolla. Liikettä arjessa toki Toholammilla on muutenkin ja Lilli –päivät tuovat hieman ekstraa liikkumiseen.

- Tavoitteena on, että ryhmät liikkuisivat omassa arjessaan ja arkiliikettä tuetaan muun muassa kuukausittain vaihtuvilla teemoilla sekä hankkeen avulla hankituilla välineillä. Toholammilla positiivista on myös vanhempien suhtautuminen, kotoa tuodaan mielellään liikuntavälineet mukaan ja nykyajan vaatteet myös mahdollistavat liikkumisen säällä, kuin säällä.

Kuten Suomessa tyypillistä tosiaan on, aina ei ole paras mahdollinen säätila liikkumiselle.

- Kyllä lasten kanssa päivittäin voi ulkonakin jotain puuhastella. Täytyy vain pukeutua oikein ja miettiä ulkoilun kestoa ja sisältöä kelin mukaan.

Toholammille Sateenkaaren päiväkotiin on perustettu Lilli –hankkeen myötä liikuntavälinelainaamo, jota voivat myös lamppilaiset perheet hyödyntää. Liikuntavälineitä saa lainata illoiksi ja viikonlopuiksi, välinelainaamosta huolehtii Niina.

- Tämän talven ehdoton hitti on ollut lumikengät!

Vaikka hanke tukee aktiivisen toimintakulttuurin muutosta, ei tärkein ole suuri välinemäärä tai hankkeelta resursoitu ylimääräinen liikuttaja. Pienet valinnat ratkaisevat liikkeen lisäämisessä.

- Aikuinen on paras esimerkki ja kannustaja lapsen liikkumiselle. Innostu itse ja tartu lasten ideoihin, kaikkea ei aina tarvitse suunnitella etukäteen, toteaa loppuun Lappi-Kotila.


   
Keski-Pohjanmaan Liikunta
«  Huhtikuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Tapahtuma
 
 Seminaari
Kategoriat