Uudet lasten ja nuorten liikkumissuositukset
6.4.2021 11:09 Uutiset / Keski-Pohjanmaan Liikunta

.

UUSI LASTEN JA NUORTEN LIIKKUMISSUOSITUS: MONIPUOLISTA, REIPASTA JA RASITTAVAA LIIKKUMISTAVÄHINTÄÄN TUNTIPÄIVÄSSÄ
Kaikille 7-17-vuotiaille suositellaan monipuolista, reipasta ja rasittavaa liikkumista vähintään 60 minuuttia päivässä yksilölle sopivalla tavalla, ikä huomioiden.

Suosituksen mukainen määrä liikkumista voi kertyä useista liikkumisen hetkistä päivän aikana. Runsasta ja pitkäkestoista paikallaanoloa tulisi välttää. Riittävä fyysinen aktiivisuus on edellytys lasten ja nuorten terveelle kasvulle ja kehitykselle sekä hyvinvoinnille.Suomessavain noin puolet 7?12-vuotiaista ja vain alle viidesosa 13?17-vuotiaistaliikkuu suositusten mukaan.

Tarve liikkumisen lisäämiseen on olemassa.Uusi kansallinen lasten ja nuorten liikkumissuositus kuvaa parhaaseen tieteelliseen näyttöön perustuen, kuinka paljon ja millaista liikuntaa lapset ja nuoret tarvitsevat hyvinvointinsaturvaamiseksi. Kaikille 7?17-vuotiaille suositellaan monipuolista, reipasta ja rasittavaa liikkumista vähintään 60 minuuttia yksilölle sopivalla tavalla, ikä huomioiden.

Runsasta ja pitkäkestoista paikallaanoloa tulisi välttää. Uuden suosituksen mukaanlasten ja nuortenolisi hyvä liikkua viikon jokaisena päivänä,ja suurimman osan liikkumisesta tulisi olla kestävyystyyppistä.

Teholtaan rasittavaa kestävyystyyppistä liikkumista sekä lihasvoimaa ja luustoa vahvistavaa liikkumista tulisi tehdä vähintäänkolmena päivänä viikossa. Liikkumisen tulisi olla monipuolista, jolloin erilaiset liikuntataidot kehittyvät. Myös liikkuvuuteen on hyvä kiinnittää huomiota.

Suosituksen mukainen määrä liikkumista voi kertyä useista liikkumisen hetkistä päivän aikana. Vähäisempikin liikkumisen määrä on hyödyllistä, vaikka suositus ei täyttyisikään viikon jokaisena päivänä.

Liikkumisen ilo auttaa pysyvien liikkumistottumusten ja harrastusten löytämisessä. Turvallinen ja yhdenvertaisesti saavutettava päivittäinen liikkuminen kuuluu kaikille lapsille ja nuorille. Liikkumissuosituksen keskeisiä toimeenpanijoitaovat perhe ja kaverit, koulut ja oppilaitokset, liikunta-ja urheiluseurat ja kaikki liikuntaharrastusten järjestäjät, kunnat sekä valtionhallinto.

Uusi lasten ja nuorten liikkumissuositus valmisteltiin monitieteisessä ja -ammatillisessa lasten ja nuorten liikkumisen ja hyvinvoinnin asiantuntijaryhmässä.Suosituksen ydin ei ole juuri muuttunutaiemmasta vuoden 2008 suosituksesta, mutta suosituksen sisältöä on muokattu vastaamaan paremmin viime vuosina merkittävästi kasvanutta, monipuolistunutta ja tarkentunuttatutkimusnäyttöälasten ja nuorten liikkumisesta   
Keski-Pohjanmaan Liikunta
«  Huhtikuu   »
Ma Ti Ke To Pe La Su
 
 
 Koulutus
 
 Kokous
 
 Tapahtuma
 
 Seminaari
Kategoriat