Vastuullisuus
Tuki jäsenten vastuulliseen toimintaan
Lue täältä ohjeistus epäasialliseen käytökseen
1. Hyvä hallinto
​
Hyvä hallintotapa rakentuu aina sääntöjen varaan. Tästä syystä seuran strategiat, toimintasuunnitelmat, valmennuslinjaukset ja muut perusdokumentit tulee laatia siten, että ne ovat yhdenmukaisia seuran sääntöjen kanssa. Jatkuvuuden ja ajantasaisuuden varmistamiseksi näitä dokumentteja olisi päivitettävä säännöllisesti, ja jäsenille tulisi tarjota mahdollisuus perehtyä niihin.
​
Yhdistyksellä on oltava hallitus, joka vastaa yhdistyksen asioiden hoitamisesta lain ja yhdistyksen sääntöjen mukaisesti. Hallituksen tehtävänä on toimeenpanna ja valvoa vuosikokouksessa tehtyjä päätöksiä. Yhdistyksen säännöissä voidaan myös delegoida päätösvaltaa muille toimielimille, hallituksen jäsenille tai yhdistyksen toimihenkilöille. Tällainen päätöksiä tekevä elin voi olla esimerkiksi valtuuskunta, edustajisto, hallintoneuvosto tai valtuusto.
​
Yhdistyksen hallitus kantaa vastuun yhdistyksen toiminnasta ja omaisuuden hoidosta. Hallituksen ensisijainen tavoite on toteuttaa yhdistyksen tarkoitusta noudattaen huolellisuus- ja lojaalisuusvelvoitetta sekä toimien aina yhdistyksen edun mukaisesti.
​
Vaikka seurassa voi toimia useita joukkueita ja hallitus olisi perustanut jaostoja tai valiokuntia tiettyjen tehtävien hoitamiseksi, vastuu yhdistyksen kokouksen päätösten toteuttamisesta on hallituksella jakamaton. Asioiden valmistelu ja toteutus voidaan delegoida, mutta hallituksen jäsenet ovat vastuussa mahdollisesti tuottamuksellisesti aiheuttamastaan vahingosta. Hallituksen vastuu on tältä osin laajempi kuin työsuhteessa olevien henkilöiden.
​
Toimenpiteet:
-
Järjestämme säännöllisesti jäsenseuroille hallintokoulutusta.
-
Puutumme jäsenseurojen toimintaan, jos havaitsemme hyvän hallintotavan vastaista toimintaa, ja ohjeistamme oikeaan käytäntöön.
-
Ohjaamme jäsenseurojen toimintaa omalla esimerkillämme.
-
Kannustamme jäsenseuroja hallinnon läpinäkyvyyteen ja aktiiviseen viestintään.
-
Tarkistamme uuden jäsenseuran toimintakertomuksen ja talouskertomuksen osana jäsenhakuprosessia.
2. Turvallinen toimintaympäristö
Turvallinen toimintaympäristö tarkoittaa paikkaa, jossa toiminta tuottaa iloa ja positiivisia kokemuksia ilman kiusaamista, häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua. Kaikkien toiminnassa mukana olevien vastuulla on varmistaa, että toimijat ovat suojassa kiusaamiselta, häirinnältä ja epäasialliselta käytökseltä.
​
Toimintaympäristön tulee myös tukea terveyttä, kannustaa terveellisiin elämäntapoihin sekä olla fyysisesti turvallinen.
​
Toimenpiteet:
-
Tarjoamme koulutusta, jossa käsitellään keinoja epäasiallisen käytöksen ehkäisemiseksi.
-
Tarjoamme konsultointiapua, jos jäsenseura tarvitsee ulkopuolista tukea asioiden ratkaisemiseksi.
-
Varmistamme turvallisen toimintaympäristön jäsenyhteisöissä tuomalla asian esille kehittämisprosesseissa.
3. Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo
​
Yhdenvertaisuuden periaatteen mukaan jokainen on samanarvoinen riippumatta sukupuolesta, iästä, etnisestä taustasta, kielestä, uskonnosta, mielipiteestä, vammasta, terveydentilasta, seksuaalisesta suuntautumisesta tai muista henkilökohtaisista tekijöistä.
​
Sukupuolten tasa-arvo liikunnassa ja urheilussa tarkoittaa, että kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet osallistua, kilpailla, vaikuttaa ja näkyä sukupuolesta riippumatta. Tämä luo turvallisen ja syrjimättömän ympäristön, jossa jokainen voi haastaa itsensä, edistää terveyttään ja kokea merkityksellisiä hetkiä. Moninaisuus tuo urheiluun ja liikuntaan erilaisia näkökulmia, osaamista sekä samaistuttavia roolimalleja.
​
Tasa-arvonäkökulman huomioiminen avaa seuran ja lajin ovet uusille harrastajille ja toimijoille.
​
Toimenpiteet:
-
Tarjoamme koulutusta, joka lisää jäsenseuroissa tietoisuutta yhdenvertaisuudesta ja tasa-arvosta.
-
Vaikutamme siihen, että jäsenyhteisöissä toteutuu yhdenvertaisuus ja tasa-arvo.
-
Kannustamme jäsenseuroja viestimään aktiivisesti toteutetuista yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotoimista.
-
Puutumme toimintaan, jos havaitsemme jäsenseuroissa yhdenvertaisuuden vastaisia käytäntöjä.
4. Ympäristö, ilmasto ja kestävä kehitys
​
Ilmastonmuutos ja maapallon kantokyvyn haasteet koskettavat myös urheiluyhteisöä ja vaikuttavat siihen, miten ja missä olosuhteissa voimme tulevaisuudessa harrastaa liikuntaa ja urheilua. Urheilun ympäristövaikutukset, kuten energiankulutus, liikkuminen ja materiaalien käyttö, ovat merkittäviä, ja niitä on pyrittävä vähentämään kaikilla tasoilla.
​
Liikuntapaikkojen rakentamis- ja peruskorjaushankkeissa on tärkeää edistää kestävän kehityksen ratkaisuja (esim. energiatehokkuus, pitkäikäisyys ja monikäyttöisyys). Vastuu ympäristöstä ilmenee myös arjen seuratoiminnassa, esimerkiksi harrastusmatkojen, varusteiden ja olosuhteiden kehittämisen kautta.
​
Liikunta edistää kestävää kehitystä tuomalla terveyttä ja hyvinvointia. Urheiluyhteisö tavoittaa laajan yleisön ja voi vaikuttaa ympäristötietoisuuden ja vastuullisuuden leviämiseen yhteiskunnassa.
​
Toimenpiteet:
-
Kannustamme jäsenseuroja liikkumaan harrastuspaikoille lihasvoimalla tai yhteiskuljetuksilla.
-
Kannustamme jäsenseuroja järjestämään tapahtumat ja leirit ympäristöystävällisesti, kiinnittäen huomiota liikkumiseen sekä tapahtumissa käytettäviin välineisiin ja materiaaleihin.
-
Kannustamme jäsenseuroja viestimään aktiivisesti ympäristötoimenpiteistään.
-
Vaikutamme liikuntapaikkojen suunnitteluun kestävän kehityksen mukaisten ratkaisujen edistämiseksi.
Keplin turvallisuusasiakirja
​